"Poďte sa s nami vzdelávať a buďte aj Vy PaF..."

Kurz USG hrudníka pre začiatočníkov, 1.-2.3.2019, Piešťany

Začiatkom marca zorganizovala naša pracovná skupina v spolupráci so Slovenskou spoločnosťou pre ultrazvuk v medicíne (Dr. Beňačka, Benimed Piešťany) a českou Visual Medicine (Dr. Kocián, Olomouc + Dr. Šimek, Zlín) akreditovaný kurz hrudnej sonografie, ktorý sa konal v Penzióne Diana v Piešťanoch.

Program začínal v piatok v ranných hodinách a končil v sobotu popoludní. Bol rozdelený na prednášky a praktickú časť. V prednáškach odozneli ako fyzikálne princípy ultrazvuku, tak propedeutika práce s prístrojom a po zvládnutí týchto základov sme sa venovali už konkrétnym sonografickým obrazom v oblasti hrudníka. Okrem pľúc a pohrudničného priestoru sme preberali hrudnú stenu, cievy a samozrejme i patologické nálezy. Následne sme prebrali základy intervencií pod USG i techniku kontrastného sonografického vyšetrenia (CEUS). Prednášky boli bohato obrazovo dokumentované vrátane množstva videí, takže sme iba neteoretizovali, ale videli obrázky z reálnych nálezov v reálnom čase.

V praktickej časti sme mali možnosť sami si vyskúšať techniku vyšetrenia pomocou ultrazvukových prístrojov zapožičaných firmou Wega. Na zdravých figurantoch sme trénovali nastavenie prístrojov a zobrazenie fyziologických nálezov. Zlatý klinec bol nácvik USG navigovanej biopsie na fantómoch – kusy mäsa prešpikované olivami, ktoré sme museli ultrazvukom nájsť a následne sa do nich pod sono kontrolou (in-plane i out-of-plane technikou) trafiť ihlou.

Kurz mal ohromný úspech, bol „vypredaný“ a účastníkom sa veľmi páčil. Prednášky boli na vysokej profesionálnej úrovni, nakoľko sa prednášajúci už dlhé roky venujú komplexnej sonografii i jej výuke. Pocitu pohody určite pomohlo i zázemie penziónu, v ktorom boli účastníci priamo ubytovaní a mali zaistené celodenné stravovanie. Z toho, ako akcia dopadla, má celý náš organizačný tím ozaj veľkú radosť!

Na jeseň plánujeme pokračovací kurz už priamo pri pacientoch, o ktorom vás budeme na stránkach našej skupiny včas informovať. Tí, ktorí ste kurz nestihli, však nemusíte zúfať – pokiaľ bude záujem, veľmi radi ho pre vás zorganizujeme znovu.

Akciu spískala a správu spísala: Dr. Mária Michalovičová